Archief schaatsen

Schaatsen op de ijsbaan

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, sneeuw, lucht, buiten en natuur

Op 25 januari 2019 was de ijsbaan
geopend voor een middag ijspret
voor de kinderen. Het was een erg
gezellige middag, maar helaas bleef het
dit winterseizoen bij deze middag.

Schoolschaatsen
Op vrijdag 27 januari kwamen de kinderen van abbs de Reinbôge langs op de ijsbaan. In plaats van gymnastiek stond er vandaag schaatsen op het programma! Het was heerlijk zonnig weer met een frisse wind, echt winterweer. Genieten!

IJsbaan open zondag 11 januari 2017
Na een lange tijd was het dan eindelijk weer eens zover. De ijsbaan kon open! Langs de kant was het niet overal even sterk maar in het midden lag een mooie ijsvloer. Met prachtig weer erbij werd het een heerlijke ijsdag!

Schoolschaatsen
Op vrijdag 18 januari 2013 kwamen alle leerlingen van basisschool de Reinbôge naar de ijsbaan voor een ochtendje ijsplezier. Er kon een parcour worden geschaatst, ijshockey en gewoon lekker veel rondjes maken over de hele ijsbaan. Tussendoor stond de warme chocolademelk klaar en een lekkere versnapering. 

Op woensdag 8 februari 2012 kwamen alle leerlingen van basisschool de Reinbôge naar de ijsbaan. Ze konden hier de mini-Elfstedentocht schaatsen. De leerlingen hadden zich laten sponsoren, per stad of per elfstedentocht. Er werd fanatiek gereden om alle stempels te halen! Natuurlijk kon er niet gereden worden op een lege maag, alle kinderen kregen een flink stuk koek en warme chocolademelk. Na afloop kregen de kinderen een Elfstedenkruisje van de ouderraad.

Mooi winterweer in feb 2012
Na een nacht van -18/-19 en wat mist kregen we een prachtige winterwereld in Bantega. De ijsbaan lag er ’s ochtends vroeg schitterend bij. Met de opkomende zon leverde dit mooie beelden op.

Winter 2008
En ook in 2008 lukt het weer om op de ijsbaan te schaatsen. Op maandag 29 december is het ijs sterk genoeg en kan er weer volop geschaatst worden. Gelukkig bleef het niet bij één dag.

Winter 2007
Het is weer eens zover! Eindelijk kan op vrijdag 21 december de ijsbaan ’s middags open. En dat kwam zeer goed uit. De kinderen waren allemaal vrij i.v.m. de kerstvakantie. Het was erg mistig en koud maar dat mocht de pret niet drukken. Zaterdags was het superweer! Een witte wereld, een blauwe lucht en zelfs het zonnetje kwam erbij.

Winter 2006
Eind januari is het dan weer zover, er kan worden geschaatst op de ijsbaan. Het ijs ligt er prachtig bij en het weer is prima: een lekker zonnetje en temperaturen rond het vriespunt. Veel mensen zijn naar Bantega gekomen om een paar baantjes te trekken. Dat niet alleen de bewoners van Bantega de baan weten te vinden was dit weekend wel duidelijk. Vele bezoekers kwamen van de buurtdorpen Echtenerbrug, Echten, Delfstrahuizen en Oosterzee. Maar ook mensen uit Lelystad, Almere en Utrecht weten onze baan te vinden.

Op de valreep van seizoen 2004/2005 Eindelijk, het is winter!
Niemand had het verwacht maar in maart 2005 kon er worden geschaatst op de ijsbaan. Vanaf vrijdag 4 maart was de ijsbaan geopend. Op zaterdag 5 maart moest er eerst een flink pak sneeuw van de baan worden geschoven, maar daarna was het genieten in het zonnetje. In het hokje wass de koek en sopie weer volop verkrijgbaar. Heeft u de schaatsen ook ondergebonden? Helaas zette op maandag 7 maart de dooi in en moest de ijsbaan worden gesloten.

Tjeukemeertocht

6e Tjeukemeertoertocht 29 december 2010
Zoveel mensen hadden wij niet kunnen bedenken! Meer dan 4000 mensen hebben officieël met de toertocht meegereden. Al een uur voor de officiele start stonden de mensen in de rij voor een startkaart. In Oosterzee was er zelfs een file tot op de snelweg, zoveel mensen kwamen hier naar toe om op het Tjeukemeer te kunnen schaatsen.

Het ijs lag er dan ook prima bij, het was mooi weer en er passen gelukkig veel mensen op het Tjeukemeer. Doordat er veel meer mensen kwamen dan wij van te voren hadden ingeschat waren de startkaarten al snel op. Gelukkig konden er nieuwe kaarten bij worden gedrukt. De medailles werden de gehele dag aangevoerd en de laatste 2000 worden nagestuurd.
Hanne ten Wolde uit Oosterzee maakte een mooie fotoreportage van de drukte in Oosterzee

Wachtrijen waren er ook bij de koek en zopietenten. Soms was de chocolademelk op, een andere keer de bekers. Toch bleef de sfeer er goed in zitten! Veel deelnemers genoten vollop van het prachtige uitzicht over het Tjeukemeer met in het midden de ijszeilers. Klunen was niet nodig, een klein stukje moest door het riet worden afgelegd maar verder kon overal prima worden geschaatst.
Laten we hopen dat we niet weer 13 jaar moeten wachten voordat de 7e Tjeukemeertoertocht kan worden verreden!


Fakkeltocht

Voor de tweede maal de Fakkeltocht op de Otterweg/Broekensloot
Zo’n 65 deelnemers kwamen vrijdag 10 februari 2012 naar de Otterweg om de gezellige fakkeltocht te kunnen schaatsen. Deze keer was het parcours ongeveer 2,5 km lang. De deelnemers konden zelf kiezen hoe vaak ze de tocht wilden rijden. De route werd sfeervol verlicht met vuurtonnen. Ook de koek en zopietent was uiteraard aanwezig. Na afloop kreeg een ieder een leuk vaantje als aandenken mee naar huis.

Fakkeltoertocht donderdag 23 december ondanks harde wind groot succes!
Ondanks een harde wind waren er ruim 100 deelnemers naar de Otterweg gekomen om de toertocht van 3 km (of een veelvoud ervan) te kunnen schaatsen. Langs de kant stonden vuurkorven, helaas waaide het zo hard dat er minder korven konden worden geplaatst. De sfeer was er echter niet minder om!

Men startte op de hoek Otterweg / Broekensloot, schaatste dan eerst over de Otterweg naar de hoek Otterweg / Middenweg en vervolgens terug naar het einde van de Broekensloot. Dit was een makkelijk stuk om te schaatsen, van de wind af! Maar er moest ook weer terug geschaatst worden en dit viel niet mee. Gelukkig was dan bij de finish de koek en zopie tent waar men zich kon opwarmen met warme chocolademelk. Daarna gingen velen nog een aantal rondjes schaatsen, soms wel meer dan 15 km totaal.
Het was al met al een zeer geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

Wedstrijden

Nederlands Kampioenschap C junioren jongens
Op maandag 21 januari 2013 hadden 33 deelnemers zich verzameld aan de start. Ondanks de vele sneeuw waren de deelnemers uit heel
Nederland naar Bantega afgereisd om te strijden om de titel Nederlands Kampioen. Na de eerste omloop gingen 16 deelnemers door. Na de
tweede ronde moest er een extra kamprit worden gereden. Niels Visser
en Tijmen Snel stonden op een gedeelde 8e plek. Uiteindelijk mocht NielsVisser door naar de halve finale. In de finaleritten werd het spannend. Zowel Niels Delen en Niek Deelstra hadden 2 van de 3 finaleritten
gewonnen. De beide heren troffen elkaar in de laatste rit. Niek Deelstra
uit Hoogeveen pakte deze ritoverwinning en werd daarmee Nederlands Kampioen.
De uitslag is als volgt:Niek Deelstra, HoogeveenNiels Delen, BilthovenJoost van Dobbenburgh, HaastrechtNoah Boogaard, Wilnis
De winnaars kregen een medaille uitgereikt namens de KNSB, bloemen
en een envelop met inhoud namens IJsclub de Polder. 

Friese Kampioenschappen B junioren
zaterdag 20 januari 2013

Op zaterdag 20 januari 2013 werd er gestreden om de titel Fries
Kampioen. Om 13.30 stonden er 15 meisjes en 9 jongens aan de start voor het Friese Kampioenschap bij de B junioren.Na de eerste omloop bleven er bij de beide categorieën 8 deelnemers over. Zij streden om de
finaleplekken.
En wat werd het spannend bij de finale! Bij de meisjes was het verschil
minimaal na de 2e ritten. Iza Stekelenburg pakte bij de finale 3
ritoverwinningen en werd hiermee Fries Kampioen. Tjitske Wassenaar
had in de finale de beste tijdnoteringen maar verloor haar rit tegen Iza
en werd dus tweede. Bij de jongens hadden Pieter van der Galiën en Jesse Visser beide 2 ritoverwinningen op hun naam geschreven. In de derde rit stonden ze tegenover elkaar, dit werd dus de kampioensrit. Jesse schreef deze rit op zijn naam en werd dus Fries Kampioen.

De totale uitslag is als volgt: Meisjes B junioren: Iza Stekelenburg, Munein Tjitske Wassenaar, Lemmer Sieta Anema, Gorredijk Aniek Sikma, Buitenpost Jongens B junioren: Jesse Visser, Grou Pieter van der Galiën, Dokkum Jelle Kleinhuis, Gorredijk Arjan Jonker, Hoornsterzwaag Download hier de volledige uitslag en tussenklassementen.

Kampioenschappen “de Friese Meren”
zaterdag 19 januari 2013

Op zaterdag 19 januari 2013 stonden 34 deelnemers aan de start om te strijden om de nieuwe titel: Kampioen Friese Meren.
Ondanks de koude middag werd er hard gestreden om de nieuwe titel.
Sinds 1 januari 2013 zijn de drie gemeentes, Lemsterland, Skarsterlan en Gaasterlan-Sleat gefuseerd naar de nieuwe gemeente “de Friese Meren”. Voor de eerste keer kon er dan ook in dit verband een kampioenschap worden verreden.De wethouder Esther de Vrij en wethouder Durk Durks waren aanwezig om de bloemen en de bekers uit te reiken aan de prijswinnaars.

De uitslag is als volgt: Categorie Meisjes 8 t/m 10 jaar Kim van der Werff, Sint Nicolaasga Lotte-Marije Huitema, Sint Nicolaasga Elise Schokker, Bantega Categorie Meisjes 11 t/m 13 jaar Iris de Jong, Joure Hilda Noppert, Scharsterbrug Jolande Remmelink, Balk, Categorie Meisjes 14 t/m 17 jaar, Gerbrich van der Wolf, Snikzwaag, Jourica Remmelink, Balk, Annet Noppert, Scharsterbrug,
Categorie Dames 18+Moniek Klijnstra, Sint Johannesga, Geke van der Zijpp, Terkaple, Danielle Dijkstra, Joure, Categorie jongens 8 t/m 10 jaar,
Marco van Dijk, Balk, Finn van Rhee, Bantega, Ruurd Boersma, Bantega
Categorie jongens 11 t/m 13 jaar Steven Visser, Langweer
Steven Hooisma, Oudehaske Gerard Hooisma.

Kortebaanwedstrijd/Supersprint Heren
16 januari 2013

De kortebaanwedstrijd die aanvankelijk voor de dinsdagavond stond gepland, is op woensdag 16 januari verreden. Om 13.30 uur hadden 17
deelnemers zich gemeld bij de start. Het was een prachtige
schaatsmiddag, een mooie ijsvloer en een zonnetje erbij.

Er vond een ouderwetse loting plaats met nummers in de muts. Het
toeval besliste dat Freddy Wennemars en Jesper Hospes, de twee favorieten, in de eerste rit al tegen elkaar moesten. Bij deze eerste rit werd één van de twee al uitgeschakeld. De uiteindelijke uitslag was als volgt:    
Jesper Hospes Rolf Haaze Coen Otterspeer Ted Jan Bloemen
Kijk hier voor de volledige uitslag

Friese Kampioenschappen Junioren C meisjes en Jongens
6 februari 2012

Om 18.00 uur melden zich 10 meisjes en 11 jongens aan de start in
Bantega. Er werd gestreden om de titel Fries Kampioen Junioren C. Na de eerste omloop van 2 ritten bleven er 8 deelnemers over bij beide categorieën. Na nogmaals een omloop van 2 ritten bleven er 4 deelnemers per categorie over die streden voor de podiumplekken.
Na een spannende finale bij de heren, waar
het nek aan nekrace ging tussen de nr 1 en 2 kwam Jesse Visser als
winnaar over de streep. Jesse was 3x ritwinnaar en boekte de snelste tijd. De uitslag:
1. Jesse Visser, Grou
2. Jelte Jan Hopman, Noardburgum
3. Arjan Jonker, Jubbega
4. Hendrik Poelstra, Hallum
Ook bij de meisjes was het spannend. Freya en Iza hadden beide 2 ritoverwinningen en stonden in de laatste rit tegen over elkaar. Ondanks de valpartij van Freya net na de finish kwam zij als eerste over de streep en pakte hiermee de titel.
De uitslag:
1. Freya Reitsma, Heerenveen
2. Iza Stekelenburg, Molenend
3. Eliza de Vries, Leeuwarden
4. Marloes Postma, Hurdegaryp. Alle prijswinnaars kregen een medaille vanuit het gewest Friesland, een bos bloemen namens de gemeente Lemsterland en een envelop met inhoud van IJsclub de Polder.
Allen van harte gefeliciteerd!

Ledenrijderij op de ijsbaan
Op zaterdag 4 februari werd er een ledenrijderij gehouden op de ijsbaan. Alle leden, jong én oud, konden zich melden op de ijsbaan voor een gezellige middag schaatsen.
Om 14.00 uur hadden zich 15 jeugdleden zich aangemeld en 8 volwassenen. Er werden estafetteploegen gemaakt. Als eerste gingen de jeugdleden van start.

Na een mooie wedstrijd is de uitslag als volgt:

  1. Dennis Muurling, Rowan van der Gaast en Teunieke de Ruyter
  2. Jelte van der Zee, Ruurd Boersma en Marjon de Leede
  3. Rick Schokker, Aldert Elzinga en Iris van der Veen

Bij de volwassenen kwam de volgende uitslag uit de bus rollen:

  1. Marten de Jong en Grietje Haisma
  2. Feike Vaartjes en Gina Haisma
  3. Wianda Elzinga en Jouke Kroes

Nederlands Kampioenschap C junioren meisjes, 4 febr 2012
Om 14.00 uur begon het Nederlands Kampioenschap C junioren voor de meisjes. Uit heel Nederland kwamen 34 deelneemsters naar Bantega om te strijden voor deze titel. Na een paar mooie wedstrijden bleven
uiteindelijk 4 deelneemsters over die de finaleritten gingen rijden. Demi van Benthem was overduidelijk winnaar, zij won in de finale alle drie
haar ritten en werd hiermee Nederlands Kampioen.
De uitslag:Demi van Benthem, EnsArianne Smit, RotterdamAnouk Karel, HoornFreya Reitsma, Heerenveen Laura van der Lans, Poeldijk Sjoukje Maeike Braam, Beetgumermolen Loes Adegeest, Dalfsen Isabelle van Elst, Bennebroek Uit handen van Wethoudster Esther de Vrij
kregen de winnaars een medaille en een bos bloemen. Een envelop met
prijzengeld werd overhandigd door voorzitter Jelle Wesselius van IJsclub de Polder. De scheidsrechter Jelle Jan de Jong van de KNSB had de eer Demi te huldigen met een zegekrans. Alle deelnemers kregen als
herinnering een vaantje mee naar huis.

Kortebaanwedstrijd jeugd 28 december 2010
Op dinsdag 28 december verzamelen zich 24 jongens en meisjes tussen de 4 en 12 jaar op de ijsbaan voor een kortebaanwedstrijd. Er wordt gereden in 4 categorieën: oudste jongens en oudste meisjes, jongste jongens en jongste meisjes. Na een leuke afvalrace zijn de prijswinnaars bekend:

Jongste meisjes:
1. Lisanne de Haan
2. Marrit de Haan
3. Lieke Kraak

Jongste jongens:
1. Jelke Hof
2. Andries de Boer
3. Aldert Elzinga

Oudste meisjes:
1. Selina de Jong
2. Freke Hof
3. Elise Schokker

Oudste jongens:
1. Evert Iede Algra
2. Maarten Vaartjes
3. Jelte van der Zee

Allen van harte gefeliciteerd!

22 december 2010
De strijd om de titel “Fries Kampioen Oudste Pupillen” zit er weer op. Op woensdag 22 december 2010 streden in totaal 18 deelnemers om de eerste plek. Er werd gereden in twee categoriën: jongens en meisjes.

Bij de jongens waren slechts 5 deelnemers, zodat na de eerste 2 omlopen al de finaleritten kon worden gereden. Bij de meisjes bleven na de eerste 2 omlopen er 8 over die vervolgens naar de halve finale gingen. Hierna
bleven er 4 meiden over die met elkaar de finale aangingen.
De uitslag:Meisjes:
1. Aafke Soet uit Heerenveen
2. Helga Drost uit Akkrum
3. Freya Reitsma uit Heerenveen
4. Margo Agricola uit GoingarijpJongens:
1. Hidde van Gorkum uit Suwald
2. Jasper Brunsmann uit Uitwellingerga
3. Jorne Jonkman uit Langweer
4. Jelmer Kooistra uit Heerenveen
De winnaars kregen van het gewest Friesland een mooie medaille, uit de handen van wethoudster Esther de Vrij een bos bloemen namens de gemeente Lemsterland en van de ijsclub ontvingen de winnaars een envelop met inhoud.Allen van harte gefeliciteerd!

13 februari 2010:
Om 13.30 uur ging vanmiddag de Friese Kampioenschappen voor de oudste pupillen van start. Het was prachtig weer en de baan lag er prima bij.
Hans veegt de laatste sneeuw van de baan

Met 17 dames en 9 heren aan de start werd het een mooie wedstrijd. Na
de eerste ronde bleven er nog 8 dames over en alle 9 heren mochten door voor de 2e ronde.Na de tweede ronde (4 ritten) stonden er nog 4 dames
en 4 heren in de finale. Het werd een mooie wedstrijd met verdiende
eerste plekken. Zowel Sjoukje Maeike als Jelte Jan waren bij de drie finaleritten winnaar. Een welverdiende eerste plek.De prijswinnaars kregen
een medaille namens het gewest Friesland, bloemen namens de gemeente Lemsterland en een envelop met inhoud namens IJsclub de Polder.
De uitslag:
Dames Sjoukje Maeike Braam, Beetgumermolen Marloes Postma,
Hurdegaryp Freya Reitsma, Heerenveen Margo Agricola, Goïngaryp
HerenJelte Jan Hopman, Noardburgum Jesse Visser, Grou Hidde van Gorkum, Suwald Gerrie van Lingen, Twijzel Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

Op woensdag 31 december werden de Friese Kampioenschappen voor de jongste pupillen verreden:Om 12.00 uur stonden er 17 meiden en 11 jongens aan de start om te strijden om het Fries Kampioenschap jongste pupillen. Het was zeer mistig op de baan. Bij de start was de finish niet zichtbaar. De wedstrijd verliep vlot en om 15.00 uur waren de winnaars bekend en konden de bloemen en medailles worden uitgereikt door burgemeester Stellingwerf.

Het was koud en mistig tijdens de Friese Kampioenschappen.

Meisjes:
1. Aafke Soet, Heerenveen
2. Suzanne Schulting, Tijnje
3. Marloes Postma, Hurdegaryp
4. Margo Agricola, Goingaryp

Jongens:
1. Gerrie van Lingen, Twijzelerheide
2. Hidde van der Veen, Jirnsum
3. Tjerk de Boer, Weidum
4. Jasper Brunsmann, Uitwellingerga