Archief skeeleren

Op zaterdag 9 september 2017 werd alweer de 9e Elfstedentocht verreden! De weersvoorspellingen waren slecht. Vrijdag kwam de regen met bakken uit de hemel vallen….
Zaterdagochtend om 5 uur starte de inschrijving in de Pomp. Eerst nog droog maar al snel viel de eerste regen. Buienradar liet zien dat de IJsselmeerkust tussen 7 en 8 uur droog zou worden… zou het echt? Om 6.00 uur hadden er toch nog 87 deelnemers zich aan de start verzameld om deze uitdaging aan te gaan.

Het eerste stuk naar Stavoren bestond uit regen, van miezerregen tot plensbui, het kwam allemaal voorbij. Natte wegen en het eerste stuk in het donker… Maar de deelnemers zetten door! Wieltjes werden soms verwisseld voor regenwielen of juist weer andersom. Schone en droge kleding aan, regenjas aan en regenjas uit. Iedereen was goed voorbereid! Op naar Bolsward! De regen werd langzaamaan minder en zowaar in Bolsward was het droog! Daar heerlijk op temperatuur gekomen met bouillon in de loods van Transportbedrijf Lootsma. Vol goede moed ging het peleton verder naar Franeker. Het weer werd steeds beter en de zon kwam erbij. Er was weinig wind en de temperatuur was prima.   Zo kwamen de deelnemers zonder al te veel problemen aan in Bartlehiem. Klunen over het bekende houten bruggetje, het blijft bijzonder en ook echt bij de Elfstedentocht horen.

  Daarna naar Dokkum en weer terug, de wind was redelijk en dit jaar viel het aantal uitvallers enorm mee! Bijkomen bij de tegeltjesbrug, even op de foto en daarna het hele peleton bij elkaar op naar Leeuwarden. Dit is altijd een speciaal moment in de route. Dwars door de stad, motorrijders die het druk hebben om al het verkeer tegen te houden, rotondes en stoplichten…

Na Leeuwarden weet bijna iedereen de bal gehakt in Scharnegoutum te vinden. Even wat warms en de zouten weer aanvullen. Het einde komt in zicht!   Om 18.45 nog een korte stop in Spannenburg en snel door voor de laatste 12 km. Helaas begon het hier weer een klein beetje te miezerregenen. Maar het mocht de pret niet drukken!

Met slechts 6 uitvallers kwamen 81 deelnemers om 19.30 uur over de finish in Bantega! Een ontzettende prestatie! In SCC de Pomp kon een ieder zijn of haar herinnering in ontvangst nemen. Voor 3 deelnemers was er dit jaar ook de Elfstedenpenning, een speciale penning wanneer de tocht der tochten voor de 5e maal wordt volbracht. Dit jaar waren dit Stefan Bosgoed, Gert Westerink en Walter van Langeveld. Arie Boer kreeg de penning ook, hij had al eerder de 5 tochten volbracht.   Op zaterdag 29 augustus werd de 8e Elfstedentocht verreden!  Om 6.00 uur hadden 117 deelnemers zich verzamelt aan de start in Bantega. De Elfstedentocht werd dit jaar eind augustus verreden en dat was ’s ochtends goed te merken, echt donker was het niet meer.  De weersvoorspellingen voor deze dag waren uitstekend en vol goede moed werd er dan ook begonnen aan deze monstertocht, maar liefst 225km door het prachtige friese landschap.    De sfeer zat er deze dag goed in! De weersvoorspellingen kwamen uit, na ’s ochtends nog wat bewolking en een beetje wind klaarde het later op, kwam de zon erbij en liep de temperatuur op tot zo’n 22-24 graden. Warm genoeg! 
Op een aantal kleine valpartijen na met wat schaafwonden, zere knieën en schouders tot gevolg waren er verder geen grote ongelukken. En zo konden de meeste skeeleraars zonder al te veel problemen de eerste stoppen passeren.    In Workum was er een speciaal moment. Dit jaar werd er tijdens de Elfstedentocht aandacht gevraagd voor KWF-kankerbestrijding. Sijmon Lemstra uit Workum heeft dit initiatief genomen. Zijn schoonzoon is op veel te jonge leeftijd overleden aan deze vreselijke ziekte. Vrienden en familie van Sijmon waren naar Workum gekomen. Alle twee peletons kwamen bij elkaar en werden stilgezet. Sijmon kreeg uit handen van de voorzitter een aandenken aan zijn actie en daarna volgde een indrukwekkende minuut stilte. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het KWF-kankerbestrijding, heel hartelijk dank!   

Klunen over het bruggetje bij Bartlehiem   Zoals bij elke editie begint de tocht zwaar te worden als we de stop bij Franeker voorbij zijn. Op naar Bartlehiem waar gekluund moet worden over het bekende houten bruggetje. In die omgeving is het asfalt op grote stukken van mindere kwaliteit en wordt het skeeleren zwaar. Daarna volgt de route naar Dokkum en terug om bij de tegeltjesbrug te stoppen. De vermoeidheid slaat toe en ook dit jaar zijn bij deze stop diverse deelnemers afgehaakt. De 225 km was toch echt net te ver. 

De sfeer zat er goed in! 

Maar na de stop bij de tegeltjesbrug komt de kick in Leeuwarden! Met zijn allen in een gesloten peleton dwars door de stad. Heerlijk asfalt en alle verkeer wordt tegengehouden door de verkeersregelaars op de motoren. Nou ja, bijna al het verkeer want een trein gaat lastig…. Dat hebben we bij deze editie ervaren. Precies tussen het eerste en tweede peleton ging een trein ons passeren. Maar ook dat heeft weer zijn charme en daarna kon de tocht goed worden voortgezet.    In Scharnegoutum, vlak voor Sneek, is dan de laatste echte stop. Een heerlijk broodje gehaktbal, nog wat drinken en klaarmaken voor de laatste kilometers. Hier werd het al behoorlijk druk met supporters die de deelnemers kwamen aanmoedigen, zeer gezellig!   In Spannenburg is er een laatste mogelijkheid om nog even wat eten en drinken te pakken. Een echte stop kunnen we dit niet meer noemen, er wordt snel doorgereden. Het is dan nog zo’n 12 km tot de finish. 
Even na 19.00 uur reden de twee peletons moe maar zeer voldaan over de finish en werden ze onthaald door vrienden, familieleden of andere bekenden. Wat een prestatie en wat een prachtige dag! 

Bantega binnen rijden, gehaald! Yes!    In totaal vielen de uitvallers over deze dag nog mee, 12 deelnemers hebben de tocht niet uit kunnen rijden. Iedereen die de tocht heeft volbracht, van harte gefeliciteerd!    Na de finish volgde er nog een speciaal moment. In het dorpshuis SCC de Pomp kregen 12 deelnemers de speciale Elfstedenpenning uitgereikt. Zij hadden de Elfstedentocht 5x volbracht, sommige zelfs alle 8x! Een bijzondere prestatie die d.m.v. deze penning extra wordt gewaardeerd!    En zo kwam er weer een einde aan deze prachtige dag. We genieten nu nog even na en richten ons dan weer op de volgende editie in 2017! Bent u er dan ook (weer) bij?   

De 7e Elfstedentocht, zaterdag 14 september 2013 Wat waren de voorspellingen slecht voor deze dag: regen, regen en nog eens regen. Ondanks dit slechte weer verschenen er precies 100 deelnemers aan de start om de 225 km op één dag af te leggen. Om 6.00 werd er in het donker gestart, het wegdek was nat en de regen viel uit de lucht. Gelukkig plenste het niet, maar nat was het zeker.  

De route via GPS, gemaakt door geluidsauto peloton 2.
    De eerste stop in Stavoren, helaas nog steeds regen. Maar de sfeer zat er goed in! De tweede stop in Bolsward was onderdak. De mensen van de catering hadden ter plekke een bedrijf gevonden waar de deelnemers in de loods even konden zitten en wat eten en drinken. De voorspellingen waren dat het rond half 11 droog zou worden. En inderdaad, de lucht begon wat klaren en rond 11 uur werd het droog. De 3e stop in Franeker was ook gedeeltelijk onderdak, al regende het niet meer. De bouillon stond klaar en hier werd veel gebruik van gemaakt, heerlijk even wat warms en zout. Droge kleding aan en we gingen ervoor! Helaas was de droge periode van korte duur en kwam de regen alweer snel uit de lucht vallen. De stop bij Bartlehiem was nat, snel op naar Dokkum. Altijd een zwaar stuk, ook dit jaar weer. Harde zij- en tegenwind. Het tempo ging omlaag en de meesten hielden het goed vol! Bij de tegeltjesbrug was stop 5 alweer. Snel wat eten en drink en met zijn allen op naar Leeuwarden. En dat was weer geweldig! Met een klein beetje miezerregen werd dit een heerlijk stuk. De motorrijders hadden het druk, maar alle straten en kruispunten waren keurig afgezet! Zelfs de politie werd twee keer staande gehouden door onze verkeersregelaars. Het blijft een unieke ervaring om dwars door de stad te rijden, door rood licht en over de autowegen te mogen skeeleren. Op naar Sneek!   De wind was ons deze dag goed gestemd, op het stuk naar Dokkum na hadden we het meest met de wind mee of was er niet heel veel wind. Dit maakte de regen draagelijke en was er deze editie maar weinig uitval. Vlak voor Sneek was de 6e stop, een heerlijk broodje gehaktbal stond voor een ieder klaar. De finish kwam in zicht, de meeste klinkers hadden we gehad. De laatste stop was in Spannenburg, een korte stop waar iedereen nog wat te eten en te drinken kon pakken voor het laatste stuk naar Bantega. Om ongeveer half 8 kwamen we weer aan in Bantega, van de 100 deelnemers haalden 89 de eindstreep. Iedereen van harte gefeliciteerd met deze prestatie! Het was weer een ouderwetse barre en vooral natte Elfstedentocht! Tot in 2015 bij de 8e editie!   Neem eens een kijkje in ons Gastenboek en lees de reacties en ervaringen van deelnemers bij deze en de vorige tochten.  

Op zaterdag 10 september 2011 werd voor de 6e maal de Elfstedentocht verreden. Om 6.00 uur stonden 108 deelnemers aan de start klaar in Bantega. Het was al 17 graden maar wel vochtig buiten. De wegen waren nat en daardoor nog glad. De weersvoorspellingen waren goed, droog weer maar wel warm.   Bij de eerste stop in Stavoren trok de mist weg en klaarde het weer op, de temperatuur liep op naar zo’n 22-23 graden. Door het hoge vochtgehalte en toch het warme weer en harde wind werd het stuk van Bartlehiem naar Dokkum en dan naar de Tegeltjesbrug een zwaar stuk. Hierna waren er veel uitvallers, bezemwagens zaten vol. Gelukkig besloten een aantal deelnemers bij de stop in Scharnegoutum de draad weer op te pakken en konden alsnog om 19.30 uur over de finish rijden in Bantega. Misschien heeft het broodje gehaktbal daarbij geholpen?   In totaal hadden we 7 stops waar het eten en drinken voor de deelnemers klaar stond. Door het warme weer was er veel vraag naar bouillon, in totaal is er ruim 60 liter bouillon opgedronken!   Bij de finish stonden de toeschouwers de deelnemers op te wachten. Onder groot applaus kwamen ze moe maar voldaan Bantega binnen rijden. Na afloop kregen alle deelnemers een prachtige herinnering mee naar huis.
Gefeliciteerd voor een ieder die de tocht heeft volbracht! Het was een zware editie, maar ja dat is het eigenlijk elke keer weer. Het is en blijft een barre Elfstedentocht.   Foto’s:


Even voorgenieten door het bekijken van de foto’s van 2009 kan natuurlijk ook!

Zaterdag 12 september 2009 stond voor de 5e maal de Elfstedentocht op het programma.
Om 6.00 uur ging voor de 5e maal de Elfstedentocht van start met 122 deelnemers. Een prachtige tocht over maar liefst 225 km door het prachtige Friese landschap.

Natuurlijk mocht het klunen over het beroemde bruggetje bij Bartlehiem niet ontbreken.

Sommige deelnemers hadden een beetje hulp van de EHBO nodig. Gelukkig bleef dit beperkt. Rond de 12 deelnemers moesten de tocht eerder afbreken.

Maar iedereen die de tocht wel heeft volbracht kreeg een prachtige herinnering mee naar huis!

Historie 2001, 2003, 2005, 2007

2007
Op zaterdag 8 september werd voor de 4e maal de o zo beroemde Elfstedentocht verreden. De start was om 6.00 uur in Bantega, afstand maar liefst 225 km. Om ongeveer 19.30 uur kwamen de deelnemers weer aan in Bantega. Met 151 deelnemers aan de start werd het een geweldige tocht. De redelijk harde wind maakte het voor veel deelnemers zwaar. Ongeveer 15 deelnemers hebben de tocht helaas niet uit kunnen rijden.

Fotogalerij

2005
Op zaterdag 10 september was het dan zover, voor de derde maal werd de Elfstedentocht verreden. Om 6.00 waren er 125 deelnemers verschenen aan de start.


Alle deelnemers werden in 2 pelotons opgesteld.

Het weer was in de voorgaande week prima geweest maar liet het de eerste uren helaas afweten. De eerste kilometers moesten worden verreden in het donker en regen. Gelukkig klaarde de lucht rond 11.00 uur op en later kwam zelfs het zonnetje om de hoek kijken. Het werd een mooie tocht en vele deelnemers hebben de tocht dan ook uitgereden. Slechts 9 deelnemers kwamen in de bezemwagen terug, soms door een valpartij, soms door materiaalschade. De organisatie had wederom goed aan de verzorging gedacht. Zo was er voor de deelnemers voldoende drinken, broodjes, fruit, yoghurt, drinkyohurt, koek en yoghurt verkrijgbaar.


De bouillon werd getapt en gretig afgenomen.

Tussen de middag stond er bouillon op het programma en aan het eind van de middag stond er een broodje gehaktbal op het menu. Zo konden de deelnemers de tocht prima volhouden en zat de stemming er goed in. Tijdens de tocht werd er lekker meegezongen op de muziek, vooral het nummer over de bananen zat er goed in. Om ongeveer 18.45 uur kwamen de deelnemers weer over de finish en konden de bloemen worden overhandigd door de wachtende supporters. Binnen kon er worden gedoucht en dronken velen er een biertje op. De herinnering was meer dan verdiend voor deze lange tocht van 225 kilometer. We hopen op opnieuw een gezellige monstertocht in 2007!


Even uitrusten op de bankjes bij Scharnegoutum.

Klik voor meer foto’s en verslagen hier.

De Elfstedentocht.

De Elfstedentocht is een tocht die eens in de twee jaar wordt verreden. Met zijn 225 kilometer is dit de langste tocht die wij organiseren en vaak ook de zwaarste. Harde wind en regen zorgen ervoor dat deze tocht, net als op het ijs, een zware en “barre” tocht is.
De Elfstedentocht gaat langs de 11 beroemde steden, onder andere Sloten, Dokkum en Leeuwarden. Een bijzondere ervaring bij deze tocht is het skeeleren onder politiebegeleiding dwars door de steden Sneek en Leeuwarden.

Het tegelbruggetje tussen Gytsjerk en Lekkum

2001
De eerste keer dat IJslub De Polder de Elfstedentocht ging organiseren. De animo om zich hiervoor te laten inschrijven was bijzonder groot. De voorinschrijving leverde 235 deelnemers op. Op de dag van de tocht zelf kwamen daar nog eens 32 bij. Maar helaas, de weersvooruitzichten waren super slecht. Van de voorinschrijvers kwamen 82 niet opdagen zodat in totaal 185 deelnemers de uitdaging langs de 11 steden aangingen. Om 6 uur bij de start in Bantega was het nog droog maar dat duurde niet lang. Bakken met water kwamen naar beneden en tot overmaat van ramp begon het ook nog steeds harder te waaien. Iedere deelnemer zal nog op het netvlies hebben de keiharde hagelstenen die tussen Dokkum en Leeuwarden op het peloton neerdaalden. Dit alles had als gevolg dat er ruim 35 uitvallers werden genoteerd. Alle deelnemers die deze tocht hebben meegemaakt zullen deze editie niet snel vergeten.  

2003
Om 6.00 uur ’s ochtends gaat de tocht van start. 164 Deelnemers namen plaats aan de start op 6 september 2003. Met regen en harde wind waren er al snel uitvallers. Onderweg werd regelmatig gestopt, ongeveer om de 30 kilometer. In deze stop kon er wat gegeten en gedronken worden en werden vele blaren verzorgd. Aan het eind van de dag, rond 18.45 uur kwamen 144 deelnemers opgelucht aan in Bantega. Het was een zware maar mooie tocht en gelukkig, ze hadden het gehaald!