Schaatsen natuurijs

Tjeukemeertoertocht 45 km
Tijdens een goede winter is het mogelijk om over het Tjeukemeer te schaatsen. IJsclub de Polder organiseert een tocht die voor het grootste gedeelte over het Tjeukemeer gaat. En hoe kan het ook anders, de tocht staat ook wel bekend als “de Tjeukemeertocht”.
Een mooie tocht over het Tjeukemeer, langs en door Friese dorpen zoals Echtenerbrug, Rohel, Delfstrahuizen, Echten en Oosterzee.

Wanneer er een winter goed doorzet kan er misschien op het Tjeukemeer, gereden worden, houdt bij strenge vorst daarom onze site goed in de gaten!

Ook denken wij na om het toertochtprogramma in de winter uit te breiden. Wanneer de plannen meer uitgewerkt zijn en concretere vormen aannemen kunt u hier meer informatie over vinden op onze site.

Voor de tweede maal de Fakkeltocht op de Otterweg/Broekensloot
Zo’n 65 deelnemers kwamen vrijdag 10 februari 2012 naar de Otterweg om de gezellige fakkeltocht te kunnen schaatsen. Deze keer was het parcours ongeveer 2,5 km lang. De deelnemers konden zelf kiezen hoe vaak ze de tocht wilden rijden. De route werd sfeervol verlicht met vuurtonnen. Ook de koek en zopietent was uiteraard aanwezig. Na afloop kreeg een ieder een leuk vaantje als aandenken mee naar huis.

fakkeltocht 2012

6e Tjeukemeertoertocht 29 december 2010
Zoveel mensen hadden wij niet kunnen bedenken! Meer dan 4000 mensen hebben officieël met de toertocht meegereden. Al een uur voor de officiele start stonden de mensen in de rij voor een startkaart. In Oosterzee was er zelfs een file tot op de snelweg, zoveel mensen kwamen hier naar toe om op het Tjeukemeer te kunnen schaatsen.


Het ijs lag er dan ook prima bij, het was mooi weer en er passen gelukkig veel mensen op het Tjeukemeer. Doordat er veel meer mensen kwamen dan wij van te voren hadden ingeschat waren de startkaarten al snel op. Gelukkig konden er nieuwe kaarten bij worden gedrukt. De medailles werden de gehele dag aangevoerd en de laatste 2000 worden nagestuurd.

Hanne ten Wolde uit Oosterzee maakte een mooie fotoreportage van de drukte in Oosterzee:

Tjeukemeertoertocht Oosterzee

Wachtrijen waren er ook bij de koek en zopietenten. Soms was de chocolademelk op, een andere keer de bekers. Toch bleef de sfeer er goed in zitten! Veel deelnemers genoten vollop van het prachtige uitzicht over het Tjeukemeer met in het midden de ijszeilers. Klunen was niet nodig, een klein stukje moest door het riet worden afgelegd maar verder kon overal prima worden geschaatst.

Laten we hopen dat we niet weer 13 jaar moeten wachten voordat de 7e Tjeukemeertoertocht kan worden verreden!

Klik hier voor nog meer foto’s in onze fotogalerij.

Fakkeltoertocht donderdag 23 december ondanks harde wind groot succes!
Ondanks een harde wind waren er ruim 100 deelnemers naar de Otterweg gekomen om de toertocht van 3 km (of een veelvoud ervan) te kunnen schaatsen. Langs de kant stonden vuurkorven, helaas waaide het zo hard dat er minder korven konden worden geplaatst. De sfeer was er echter niet minder om!
Foto’s:

Fakkeltoertocht

Men startte op de hoek Otterweg / Broekensloot, schaatste dan eerst over de Otterweg naar de hoek Otterweg / Middenweg en vervolgens terug naar het einde van de Broekensloot. Dit was een makkelijk stuk om te schaatsen, van de wind af! Maar er moest ook weer terug geschaatst worden en dit viel niet mee. Gelukkig was dan bij de finish de koek en zopie tent waar men zich kon opwarmen met warme chocolademelk. Daarna gingen velen nog een aantal rondjes schaatsen, soms wel meer dan 15 km totaal.

Het was al met al een zeer geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is.